Maak nu een afspraak 010 521 44 08

Wortelkanaalbehandeling

Verhelpt en voorkomt pijn bij de tandzenuw.

Wanneer u last heeft van een ontstoken en geïnfecteerde tandzenuw is de kans groot dat u een wortelkanaalbehandeling nodig heeft. Een ontsteking in het wortelkanaal kan op verschillende manieren ontstaan en is ook niet altijd direct door u zelf te herkennen. Wij horen vaak dat mensen op zien tegen deze behandeling. Echter, een onbehandelde ontsteking in het wortelkanaal is nóg een stuk pijnlijker. Bij het uitblijven van de behandeling kan de tandzenuw op den duur afsterven. Uiteindelijk bestaat er zelfs een kans dat u uw tand of kies kunt verliezen.


Ervaart u klachten in het wortelkanaal gebied? Of heeft u klachten waarbij u de oorzaak niet kunt plaatsen? Maak dan een afspraak bij Kiki Oei voor een consult via 010 521 44 08.

Over een wortelkanaalbehandeling

Vaak kan er middels een mondonderzoek en röntgenfoto worden vastgesteld of er een ontsteking aanwezig is in de tandzenuw. Wanneer deze diagnose is gesteld, en de tandarts een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk acht, kan er hiervoor een afspraak worden ingepland. Deze behandeling wordt vaak door ons uitgevoerd, echter verwijzen wij in complexe gevallen de patiënt door naar een endontoloog. Dit is een gespecialiseerd arts die een aanvullende opleiding heeft gevolgd, uitsluitend voor wortelkanaalbehandelingen.

Hoe ontstaat deze ontsteking?

Een ontsteking in het wortelkanaal ontstaat doordat bacteriën zich nestelen bij de tandzenuw. Normaliter dienen de tanden als een natuurlijke barrière, maar wanneer er sprake is van een gaatje kan er een opening ontstaan waar de bacteriën doorheen kunnen. Deze opening kan zich tevens ook vormen door beschadiging aan de tanden (denk aan tandenknarsen) of na een tandbreuk. Vaak komt deze ontsteking voor bij wat oudere mensen, echter is dit ook deels afhankelijk van hoe goed het gebit onderhouden wordt.

De uitvoering van een wortelkanaalbehandeling

Tijdens de behandeling maken wij een opening in de tand of kies om bij het wortelkanaal te komen. De kanalen worden iets ruimer gemaakt, om deze vervolgens goed schoon te kunnen maken. Wanneer de kanalen helemaal schoon zijn zullen deze worden opgevuld. Dit vermindert de kans op een eventuele nieuwe ontsteking in de toekomst. De tand of kies wordt daarna weer dicht gemaakt met een vulling, zodat u er geen last meer van ervaart. Afhankelijk van de complexiteit en het aantal kanalen duurt deze behandeling tussen de anderhalf à twee uur. Een wortelkanaalbehandeling is door de goede verdoving pijnloos. Door de intensieve reiniging van het gebied kan de tand soms geïrriteerd raken. Dit gevoel is goed te bestrijden met reguliere pijnstillers. 

 

Bij vragen over deze behandeling kunt u te allen tijde contact opnemen met tandartsenpraktijk Kiki Oei via 010 521 44 08.

Een stralende lach voor het hele gezin

Schrijf je nu online in bij gezinsprakijk ‘Kiki Oei’

 

inschrijven